“Ook in hoger onderwijs te weinig kansen voor allochtonen”

15 01 2007

Vicerector Bea Cantillon (Universiteit Antwerpen): ‘Autochtone en allochtone studenten hebben amper contact met elkaar’ Allochtonen hebben evenmin gelijke kansen in het hoger onderwijs als in het basis- en secundair onderwijs. Dat zegt vicerector van de Universiteit Antwerpen Bea Cantillon. Dat allochtone studenten die tot op het niveau van het hoger onderwijs geraken goed geïntegreerd zijn, is volgens haar dus een misvatting.

Allochtone studenten aan de universiteit zouden maar een slaagkans van zo’n 10 procent hebben. Niet alle onderwijsinstellingen hebben een even hoog slaagpercentage en dat zou afhankelijk zijn van hun ligging. Naar universiteiten in grootsteden komen vooral studenten van de stad zelf, die er vaak hun middelbaar onderwijs volgden in concentratiescholen, technisch, beroeps- of kunstonderwijs. Ze hebben dus een minder goede vooropleiding, en na minder kansen in het secundair onderwijs ook minder kansen in het hoger onderwijs en later op de arbeidsmarkt, analyseert Cantillon. “Gelijke kansen in het hoger onderwijs wordt nog maar pas onderkend als een probleem”, zegt ze in een interview met Gazet van Antwerpen.

Bovendien merkt Cantillon dat autochtone en allochtone studenten amper contact hebben met elkaar. “De meeste jongeren van allochtone komaf bouwen aan de universiteit geen netwerk van vrienden en relaties uit.” Cantillon is ervan overtuigd dat projecten op niveau van het hoger onderwijs de situatie nog kunnen en moeten bijsturen.

Momenteel loopt aan de UA een tutoraalproject waarbij tweede- en derdejaarsstudenten vaktechnische begeleiding geven aan leerlingen in Gelijke Onderwijs Kansenscholen. Zo wordt hun achterstand weggewerkt en verlaagt de drempel naar het hoger onderwijs. Dit academiejaar start het trampolineproject, waarbij studenten die in hun eerste jaar een verkeerde studiekeuze maakten, snel geheroriënteerd worden.

Bron: ‘Ook in hoger onderwijs te weinig kansen voor allochtonen’ door SofieVanden Bossche in De Morgen van 16/10/06

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: