Jeugd conservatiever dan gedacht

15 01 2007

Vlaams minister van Gelijke Kansen Van Brempt: Jongeren hebben het niet begrepen op holebi’s, zo blijkt uit een nieuwe studie. Als daar één ding uit blijkt, dan wel dat een jarenlange juridische ontvoogding nog niet hetzelfde is als maatschappelijke aanvaarding. ‘Ik dacht dat we gelijke rechten gerealiseerd hadden’, zegt Kathleen Van Brempt, ‘maar dat is niet meer waar.’ De jeugd is redelijk onverdraagzaam tegenover holebi’s. Erg opvallend is dat die haat toeneemt naarmate jongeren vaker religieuze diensten bezoeken.

Uit diezelfde studie van Marc Hooghe werden eerder al cijfers over de attitude van jongeren tegenover allochtonen bekendgemaakt. Die zijn net zo negatief. Is de jeugd oerconservatief? Van Brempt: ‘Conservatief is één ding, onverdraagzaam een ander. Dit is schrikbarend.’

Geconfronteerd met de cijfers over de onverdraagzaamheid van jongeren gingen de onderzoekers – Marc Hooghe en zijn Canadese collega – op zoek naar mogelijke oorzaken. Geen oorzaak: de scholingsgraad. Bij jongeren van wie de moeder hoger onderwijs genoot, wil nog altijd 36 procent betogingen van holebi’s verbieden, niet zoveel minder dan de 40 procent bij de andere groep.

De geografische afkomst dan maar? Die blijkt al een belangrijkere impact te hebben. Noordelijke Europese landen als België, Nederland, Frankrijk of Duitsland blijken minder intolerant. Scoren Belgische jongeren gevraagd naar hun steun voor holebirechten op een schaal van 0 tot 10 gemiddeld 5,49, dan zakt dat cijfer verder naar het zuiden: Spanje haalt 4,5, Italië 3,85, Marokko 2,57 en Turkije 2,31.

De belangrijkste verschillen zijn die tussen jongens en meisjes – respectievelijk 6,51 en 4,09 – en tussen religieuzen en niet-religieuzen. Erg opvallend is dat holebihaat toeneemt naarmate jongeren vaker religieuze diensten bezoeken. Islamieten die elke week naar de moskee trekken, zitten op een score net boven 1, terwijl hun niet-praktiserende geloofsgenoten tegen de 4 aanschurken. Ook katholieken lijden aan dat fenomeen: van meer dan 5 voor wie nooit naar de kerk gaat, tot 4 voor wie dat wekelijks doet.

Volgens Van Brempt tonen de cijfers aan dat gelijke rechten voor holebi’s verre van een realiteit zijn. “Dit is des te verschrikkelijker omdat uit ander onderzoek blijkt dat depressies bij holebi-jongeren twee keer zo frequent zijn. Als zoveel jongeren geen open en tolerante geest hebben naar een op de tien van hun leeftijdsgenoten, maakt dat het alleen maar moeilijker.”

De politiek zette de jongste jaren zijn geld in op een juridische gelijkberechtiging van holebi’s, met onder meer het homohuwelijk en holebiadoptie. Maar nu wil Van Brempt een stap verder gaan. “Ik werk aan een globaal gelijkebehandelingsdecreet. Dat betekent dat we de federale antidiscriminatiewet gaan omzetten naar Vlaams beleid, vooral op het vlak van echt Vlaamse bevoegdheden als wonen, arbeid en onderwijs.” In dat kader wil Van Brempt ook meer aandacht voor bemiddeling en preventie.

Uit het onderzoek, tot slot, komt het beeld van een oerconservatieve jeugd naar voren. Zeker in combinatie met eerdere cijfers over allochtonen. Liefst 60 procent van de jongeren vindt de aanwezigheid van migranten namelijk bedreigend. “Dat is schokkend. Want dit is de generatie die over tien of twintig jaar het roer van de samenleving in handen neemt. Je kunt wel conservatief zijn, maar dit is intolerant. We zullen nog hard moeten werken om de beeldvorming om te keren.”

Je kunt wel conservatief zijn, maar dit is intolerant. In een reactie op het onderzoek van de VUB zegt Wel Jong Niet Hetero, de grootste holebi-jongerenorganisatie van het land, dat Vlaamse jongeren op school meer en betere informatie moeten krijgen over holebi’s, zelfs al vanaf de derde graad in de lagere school.

“We zijn erg geschrokken van de cijfers “, zegt woordvoerster Barbara Van Speybroeck. “We hadden nooit gedacht dat het zo erg zou zijn. Het onderzoek legt de schijntolerantie bloot waarmee jonge holebi’s te maken krijgen. Dat bijna de helft van de jongeren negatief denkt over holebiseksualiteit is een grauw voorteken voor de toekomst. Kordate acties dringen zich op, vooral in het onderwijs.”

“Een open sfeer van aanvaarding op school is erg belangrijk”, vindt Van Speybroeck. “Momenteel staat holebiseksualiteit enkel in de eindtermen van de tweede en de derde graad van het secundair onderwijs. Eindtermen bepalen wat leerkrachten allemaal moeten behandelen in hun lessen. Het is goed dat het behandeld wordt, maar eigenlijk wordt het veel te laat op school gebracht”, luidt het.

Door in de derde graad van het lager onderwijs al over holebiseksualiteit te praten help je zowel die holebi-jongeren als hun klasgenoten, zegt Wel Jong Niet Hetero. “Kinderen krijgen in die derde graad al les over seksualiteit, holebi’s mogen daarin niet ontbreken. Positieve en juiste informatie over holebi’s is en blijft de beste remedie tegen homofobie”, besluit de organisatie.

Bron: ‘Jeugd conservatiever dan gedacht’ door Fabian Lefevere in De Morgen van 4/11/06 en ‘Scholen moeten jongeren informeren over holebi’s’ (Belga) in De Morgen van 6/11/06

Advertenties

Acties

Informatie

One response

14 08 2007
Wie draagt de roze broek? « Talk of the Town

[…] of Queer as Folk steeds meer het televisiescherm vullen, wat alleen maar toegejuicht kan worden. Uit een studie van de KULeuven, in opdracht van de Vlaamse minister van Gelijke Kansen, bleek immers […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: