Charmeoffensief van de Kerk

15 01 2007

De bisschop van Luik schrijft scholieren uit het vijfde en zesde leerjaar van katholieke scholen én leerlingen met de optie katholieke godsdienst in het gemeenschapsonderwijs aan met een brief waarin hij vraagt of ze geen roeping hebben. En of ze geen priester, kloosterling of zuster willen worden.

De brief – maar liefst 16.000 Franstalige en 1.500 Duitstalige exemplaren – valt in de week voor of na de allerheiligenvakantie in de bus.

Jousten vindt het maar normaal dat hij zich tot de jongeren in zijn bisdom mag en kan richten. Het volgt voor hem uit het feit dat hij in brieven van jongeren opmaakt dat nogal wat jongeren het niet als evident ervaren om zich als gelovige of christen te uiten.

In zijn brief naar de jongeren toe zit de uitnodiging om ernstig na te denken over hun toekomst.

Het bisdom Brugge deed in mei al een soortgelijke oproep. Het bisdom maakte gebruik van een website, www.priesterworden.be. Ze verspreidden ook 7.000 boekjes met dezelfde titel.

Het doel was vooral het priesterschap weer bespreekbaar te maken.

Het offensief lijkt toch enig succes te hebben: het bisdom Brugge is het enige Vlaamse dat dit academiejaar vier kandidaat-priesters heeft.

Wij vragen ons af hoe er zou gereageerd worden indien vrijzinnigen een soortgelijk initiatief zouden lanceren, en de leerlingen zou de vraag stellen of ze geen moreel consulent willen worden, of een actieve vrijzinnige in een lidvereniging.

Wellicht zou half Vlaanderen dan met scherp schieten en onze actie ongehoord vinden. Maar ja, dat zijn de privileges van de meerderheid en de traditie.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: