Senator De Roeck wil ook euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden

12 01 2007

Senator Jacinta De Roeck (sp.a-Spirit) pleit voor een maatschappelijk debat over een uitbreiding van de euthanasiewet naar mensen met ondraaglijk psychisch leed. “Ons inlevingsvermogen is er voor kankerpatiënten met een doodswens, veel minder voor mensen die ondraaglijk geestelijk lijden”, zegt senator Jacinta De Roeck in De Morgen. “Een maatschappelijk debat is dringend nodig, dat leerde ik uit mijn stages in verscheidene psychiatrische instellingen.”

De Roeck zegt dat psychiatrische patiënten zich gediscrimineerd voelen omdat in de huidige wet euthanasie enkel kan bij patiënten in een onomkeerbare coma. Ze wijst naar Nederland, waar er wel criteria bestaan voor euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden. “Nederlandse psychiaters werken met een beslissingsboom om uit te maken wie kan sterven. Het is de opdracht van onze psychiaters om naar het Nederlandse voorbeeld een commissie op te richten die de krijtlijnen uittekent om de euthanasiewet toepasbaar te maken bij ondraaglijk psychisch lijden.” Van de ruim 320 aanvragen in Nederland worden er jaarlijks drie tot vijf toegepast. Dat lage aantal wordt verklaard doordat het bespreekbaar maken van hun doodsvraag hen voor het leven heeft doen kiezen.

Jacinta De Roeck is de rechten van de psychiatrische patiënten ongetwijfeld zeer genegen. Dat vindt ook het Netwerk Psychiatrie en Samenleving, dat toch de volgende bedenkingen heeft: “We willen duidelijk stellen dat prioritair eerst een debat gevoerd wordt over een menswaardig leven voor psychisch lijdenden en daarna pas een debat over een menswaardige dood. […] Zeker in de psychiatrie zijn de leefvoorwaarden voor velen nog steeds bijzonder mensonwaardig. Vele patiënten worden nog altijd ondeskundig en soms zelfs gewoon onmenselijk wreed opgevangen en komen precies daardoor in een situatie van ondraaglijk lijden terecht. Euthanasie besschouwen wij hier als een executie van een verdachte die achteraf onschuldig blijkt te zijn. Uit ervaring weten wij dat de wens om te sterven bij heel wat psychisch lijdenden een GEVOLG is van een jarenlange onoordeelkundige opvang. Zo weigeren sommige patiënten in de loop van de “behandeling” nog te eten of te drinken waarna deze hongerstaking dan “behandeld” wordt met elektroshocks, etc. Wij vrezen dan ook dat pleidooien voor euthanasie voor psychisch lijdenden bij sommige “deskundigen” de idee zal versterken om een Endlösungstherapie voor psychisch zieken in te voeren. Zeker wordt de aandacht weggetrokken van de meer dan noodzakelijke hervormingen die in de psychiatriesector moeten worden doorgevoerd (o.a. deskundige individu-gerichte psychotherapie van bij de aanvang van de opname, zowel bij drugverslaafden, manisch-depressieven, psychotici en zeker bij borderliners; omvorming van de klinieken tot therapeutische gemeenschappen; uitbouw van de thuiszorg, e.d.). Deze hervormingen kunnen gemakkelijk gefinancierd worden door de vele financiële belangen die met de psychiatrie gemoeid zijn, wat te kortwieken.”

HVV wil het debat over euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden niet ontlopen, maar sluit zich ook aan bij de oproep van de Sarah Beweging, die eerst en vooral vraagt om een degelijk onderzoek naar het hoge aantal niet-natuurlijke overlijdens binnen de muren van de psychiatrische instellingen. Volgens officiële cijfers stierven in 2003 in België immers 152 personen binnen de “veilige” muren van psychiatrische instellingen een niet-natuurlijke dood. Daarvan waren er 86 door zelfmoord, 12 door ongeval en 54 waarbij de doodsoorzaak biet bekend is, of waar men over onvoldoende gegevens beschikt.

Mensenrechten stoppen niet bij de muren van de psychiatrie.

Gezonde samenleving, gezonde mensen!

Netwerk Psychiatrie en Samenleving

Sarah Beweging

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: