Het euthanafantasme van Hilde Kieboom

12 01 2007

Voorzitter van de Sint-Egidiusgemeenschap in Antwerpen Hilde Kieboom schreef in een opiniestuk in De Morgen dat ze “het heersende euthanasiasme” (haar neologisme voor het enthousiasme over het zelfgekozen levenseinde) niet kan delen.

Haar stelling: “Een natuurlijke dood is voor een zieke en zijn omgeving zoveel menselijker, ja waardiger dan een geagendeerde.”
Tja, dat ze dat dan maar eens gaat uitleggen aan alle mensen die een afschuwelijk einde sterven doordat sondevoeding en vochttoediening worden stopgezet.

We geven nog de volgende drogredenering wat verderop in het opiniestuk mee:
“De legalisering van euthanasie gaat uit van de autonomie van de menselijke beslissing – ‘je moet niet als je niet wilt –, maar je ziet al hoe de wettelijke mogelijkheid van euthanasie mensen subtiel onder druk zet om geen last te zijn, geen geld te kosten aan de familie of de maatschappij, om tijdig plaats te maken. In onze materialistische tijd weegt dat economisch-praktische argument almaar zwaarder. De tijd is niet meer veraf dat ziekteverzekeringen een wilsbeschikking van de verzekerden zullen eisen.”

Los van het opnieuw van de stal gehaalde ‘argument van het hellend vlak’ (het lijkt soms of de katholieken daarop een patent hebben genomen), valt ook de ietwat onorthodoxe interpretatie van de menselijke autonomie op. Kieboom geeft een negatieve invulling aan het autonomiebegrip: ‘je moet niet als je niet wilt’, terwijl autonomie toch in de eerste plaats wordt gedacht als “je doet wat je wilt –toch als het je eigen persoon aangaat”. Maar Kieboom heeft deze omkering natuurlijk nodig om haar hellend vlak te ontwerpen…
Euthanafantasme: neologisme voor zinsbegoocheling omtrent het ware karakter van het zelfgekozen levenseinde.

Advertenties

Acties

Informatie

One response

30 04 2008
Karel van Kouteren

Als euthanasie voor katholieken ongeoorloofd zou zijn… Wel, wat is het probleem ? Niks of niemand zegt hen dat het moet.
Het is niet voor niks dat een vraag naar euthanasie door verschillende mensen moet beoordeeld worden, precies om valse euthanasie te vermijden. Als Kieboom en anderen spreken van de subtiele hint dat achter de legalisering van euthanasie zou zitten, dat het maar beter is je omgeving niet tot last te zijn, dan mogen ze weten dat wij daar van meet af aan beducht voor zijn geweest.
Nu, als ik zwaar ziek zou zijn, en het voor mij welletjes zou geweest zijn, dan mag mijn hele omgeving mij omzwachtelen met naastenliefde (want dat kunnen de katholieken zo goed hé), dat doet niets af aan mijn wens om te “vertrekken”.
Dat ze met hun pikkels van onze kijk op het leven afblijven.
Of is de toestand van voordien beter ? Dat in katholieke ziekenhuizen vader- of moederlief worden “geëutanaseerd” door toedoen van zoon- of dochterlief, voor wie de begrafenis beter zou passen voor dat ze op vakantie gaan ? De huidige regelgeving geeft aan de ongewild betrokkenen de instrumenten om dit soort toestanden bloot te leggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: