Vrijzinnigen organiseren fakkeltocht voor uitbreiding euthanasiewet

27 10 2006

Op 1 november 2006 om 19u organiseert de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV) in Gent een fakkeltocht voor de uitbreiding van de euthanasiewetgeving. De euthanasiewet van 28/05/2002 is een goede wet, maar blijft onvolledig.
Deze fakkeltocht wordt georganiseerd met medewerking van het Vermeylenfonds, de Humanistische Jongeren en het Geuzenhuis. Het Willemsfonds en Recht op Waardig Sterven onderschrijven de tekst (zie bijlage). Prof. Dr. Wim Distelmans is peter van de actie. Wij stellen 5 concrete wijzigingen voor:

1° Uitbreiding van de wet naar minderjarigen. Door hun ondraaglijk lijden kunnen kinderen en minderjarigen een grote mate van maturiteit ontwikkelen, waardoor zij zelf in staat zijn te oordelen over hun situatie. Euthanasie bij minderjarigen is een noodzakelijke aanvulling van de bestaande wet.

2° Uitbreiding van de wet naar dementerenden en patiënten met een blijvende hersenaandoening. Via de wilsverklaring kan iemand nu aangeven later euthanasie te willen maar de wet stipuleert dat de patiënt dan “niet meer bij bewustzijn” mag zijn. Er bestaat dus nog geen mogelijkheid tot euthanasie voor patiënten die wel wilsonbekwaam geworden zijn maar niet comateus.

3° Een onbeperkte, blijvend geldende wilsverklaring. Momenteel moet elke wilsverklaring om de vijf jaar worden vernieuwd. Dit betekent dat als iemand net buiten die termijn van vijf jaar buiten bewustzijn valt, hij/zij de facto geen geldige wilsverklaring heeft.

4° Hulp bij zelfdoding moet bij wet geregeld worden, om tegemoet te komen aan patiënten die hun arts niet willen belasten met een levensbeëindigende handeling. Zelfdoding is niet strafbaar en ook niet de hulp die daarbij geboden wordt. Toch bestaat de mogelijkheid dat een arts die deze hulp biedt, zou worden vervolgd wegens ‘schuldig verzuim’.

5° Doorverwijsplicht voor de arts. Geen enkele arts is verplicht om in te gaan op een verzoek om euthanasie. Toch bepaalt de wet dat hij dat duidelijk en tijdig aan de patiënt moet meedelen. Om de continuïteit van het verzoek te waarborgen, pleiten we voor een doorverwijsplicht voor artsen die euthanasie weigeren.

HVV is al decennialang een grote pleitbezorger in Vlaanderen van het recht op euthanasie en het recht op zelfbeschikking. Momenteel beheren wij een 750tal wilsverklaringen.

Advertenties

Acties

Informatie

2 responses

6 12 2006
Willem

Ik sta volledig achter de voorgestelde uitbreiding, alleen punt 4 lijkt me wat onduidelijk geformuleerd. Maar wat me wel verwondert, is het feit dat slechts 750 wilsverklaringen door HVV worden beheerd. Hoeveel van dergelijke wilsverklaringen zijn er in totaal in België (of Vlaanderen) en bij welke andere organisaties zijn ze geregistreerd?

8 01 2007
sancha

HVV is niet de enige die wilsverklaringen beheert. Recht op Waardig Sterven doet dit eveneens, zie rws.be.
Deze vzw is bedoeld om mensen te informeren en ondersteunen zodat ze in vrijheid over hun levenseinde kunnen beslissen en ijvert voor de uitbreiding van de euthanasiewet.
De vzw is fulltime met dit thema bezig, voor HVV is dat natuurlijk niet zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: