Professoren van overal

6 10 2006

Gedaan met ‘ons kent ons’, de KU Leuven kiest resoluut voor een internationale rekruteringspolitiek. Als er voor een openstaande functie als hoogleraar alleen kandidaten van de eigen universiteit solliciteren, blijft de betrekking vacant tot er ook gegadigden van andere Belgische én buitenlandse instellingen interesse tonen. “Bedoeling is niet om een bepaald percentage buitenlanders binnen te halen”, aldus stafmedewerker Freddy Jochmans, “maar wel om de beste persoon op de juiste plaats te zetten.”

Let wel, het gaat enkel om de aanstelling van professoren, niet om de invulling van doctoraten of postdocs. Jochmans: “In het verleden werd in Vlaanderen vaak voorrang gegeven aan mensen uit het eigen huis. De KU Leuven is al een tijd bezig met een andere politiek. We geven de voorrang aan kwalitatief gezien de beste kandidaat, en niet zomaar aan iemand die toevallig hier gestudeerd en gedoctoreerd heeft en werk zoekt. Als er slechts twee, drie of vier sollicitanten zijn die allemaal uit de KU Leuven komen, menen we dat de groep onvoldoende representatief is. We willen de volledige ‘markt’ aanboren om een degelijke kwaliteitsvergelijking te kunnen maken.”

Zijn er niet genoeg kandidaten, dan wordt de functie voorlopig niet toegewezen. “Inteelt willen we vermijden”, zegt rector Marc Vervenne. “We merken dat buitenlanders een frisse wind met zich meebrengen, die het excellentieniveau bevordert. Vorig jaar werd ongeveer 40 procent van onze vacatures ingevuld door buitenlanders, en jaarlijks nemen we enkele mensen aan van de Brusselse universiteiten. Als het van mij afhing, zou ik elk beginnend personeelslid een jaar naar het buitenland sturen om ervaring en innoverende ideeën op te doen.”

HVV juicht deze evolutie toe. HVV pleit voor meer openheid en minder levensbeschouwelijke navelstaarderij. Openheid en diversiteit zorgen immers voor kwaliteit in het pluralistisch onderwijslandschap.

Bron: ‘Universiteit zweert inteelt onder professoren af’ door Marjan Justaert in De Morgen van 25/9/06

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: