Objectieve informatie of opportunistische bangmakerij?

6 10 2006

Tien Britse vliegtuigen zouden boven zee of boven Amerikaanse grootsteden tot ontploffing worden gebracht. Drieduizend mensen zouden omkomen. Althans, dat is wat de Britse en Amerikaanse autoriteiten ons graag willen doen geloven.

“We geloven dat we een terroristisch plan hebben verijdeld dat bedoeld was om ongeziene dood en vernieling te zaaien”, zei Paul Stephenson, de adjunct-commissaris van de Londens politie. “Eenvoudig gezegd: dit zou massamoord op onvoorstelbare schaal zijn geweest.” Ondertussen was die “massamoord op onvoorstelbare schaal” bezig in Libanon waar de Israëlische invasie een hoogtepunt bereikte, mét de steun van de VS en het Verenigd Koninkrijk. Uiteindelijk zouden daarbij meer dan duizend onschuldige slachtoffers omkomen.

Zonder daarom meteen van grootse complotten te gewagen, kan men zich toch afvragen of het tijdstip van openbaarmaking van de “verijdelde aanslagen” de VS en het Verenigd Koninkrijk niet bijzonder welgelegen kwam. De Amerikaanse president George Bush repte zich om te zeggen dat de verijdelde aanslag bewijst dat zijn land “in oorlog is met islamitische fascisten die alle middelen zullen gebruiken om diegenen onder ons die de vrijheid liefhebben, te vernietigen en ons land te kwetsen.” Dat de focus van de publieke opinie nu gericht werd op de “islamitische fascisten” in plaats van op de Israëlische invasie was voor de Amerikanen geen slechte zaak.

Vooral als we de bekende Amerikaanse journalist Seymour Hersh mogen geloven. Die schrijft dat de Amerikaanse regering nauw betrokken was bij de planning van de Israëlische militaire operaties tegen Hezbollah. Dat plan was al klaar nog voor de Hezbollah op 12 juli twee Israëlische militairen kidnapte. Het was dus enkel wachten op een aanleiding die de geplande aanval zou kunnen legitimeren. Die kwam er met de kidnapping door de Hezbollah van twee Israëlische soldaten.

Hersh is niet zomaar een journalist: het is hij die de massaslachting in het Vietnamese dorpje My Lai aan het licht bracht, de folteringen in de Abu Ghraibgevangenis onthulde en enkele maanden geleden ontsluierde dat de Amerikaanse aanvalsplannen voor Iran het gebruik van kernwapens niet uitsluiten.

Ook de Britse minister van Binnenlandse Zaken John Reid haalt voordeel uit de verijdelde aanslagen. Hij wil al maanden een nieuwe veiligheidswet waarin de burgerlijke vrijheden nog verder worden ingekrompen. Zo zei hij: “Sometimes we may have to modify some of our own freedoms  the short term, in order to prevent their misuse and abuse by those who oppose our fundamental values and would destroy all of our freedoms in the long term.”

Wat er ook van zij: de angstpsychose wordt verder onderhouden, en we weten allemaal dat angst geen goede raadgever is.

Advertenties

Acties

Informatie

One response

19 06 2008
Carmelo Kemp

unforcibleness tomnoup poetomachia misdrive cermet maldigestion gametogenesis unfanged
Cardword
http://the-temple-of-healing.8m.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: