Minder controverse werkt beter

6 10 2006

De op zijn minst controversiële uitspraken van de paus zorgden de afgelopen weken voor felle reacties in de moslimwereld.   De ene vond dat de paus zich maar eens dringend moest tot de islam bekeren en de andere vindt een aanhoudingsbevel, in te lossen bij het eerstkomende bezoek van de paus aan Turkije, dan weer de beste oplossing.

Het hoofd van de kerk heeft duidelijk wat losgemaakt bij de moslims.

Het citaat in zijn lezing over geloof, rede en geweld, was dan ook wat uitdagend, ook al had de eminentie de bedoeling vooral tot dialoog op te roepen. Het leidde echter vooral tot woede, geweld en onbegrip.

Moeten wij de reacties uit islamitische gemeenschappen zomaar onbecommentarieerd laten passeren?  Wij denken van niet.  Maar waar ligt de grens tussen de vrijheid om een kritisch geluid te laten horen over een levensbeschouwing en het bewust beledigen of negatief voorstellen van diezelfde levensbeschouwing?  Ironisch genoeg net door een instantie – de katholieke kerk – met een nogal duister eigen verleden.

Sommige moslims vinden dat de paus de waarheid opzettelijk heeft verdraaid.  Misschien is het niet zozeer de vraag of hij dit werkelijk deed, dan wel de vraag of we mogen verwachten dat aanhangers van de islam momenteel – met alle negatieve publiciteit die de islam de laatste jaren te verwerken kreeg en nog steeds krijgt – in staat zijn om nuances of kritiek over hun geloof te aanvaarden.

Dat zelfs de paus tot een mea culpa wordt gedwongen, zegt al genoeg.

Misschien is het beter om ons te richten op de progressieve, democratische en emanciperende krachten binnen de moslimwereld.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: