Indiase regering beloont huwelijken met lage kasten

6 10 2006

De regering van India wil Indiërs die met leden uit de laagste kasten trouwen belonen met ruim duizend dollar. Ze ziet het als een aanzet om de kastendiscriminatie te beëindigen.

Het fenomeen van ‘liefdeshuwelijken’ met dalits (kastelozen) is relatief nieuw – tot enkele decennia geleden kwam het nauwelijks voor. Als het wél al gebeurde, waren doodstraffen of verstoting geen uitzonderlijke reacties.

Om drama’s te voorkomen geeft een groot aantal staten momenteel een beloning aan koppels waarvan de partners uit verschillende kasten komen en uit liefde met elkaar trouwen. Meira Kumar, de minister van Sociale Rechtvaardigheid en Emancipatie, wil de uiteenlopende bedragen die momenteel worden toegekend allemaal gelijktrekken naar zo’n 900 euro. Het ministerie betaalt de helft, de rest is voor de 28 staten van het schiereiland.

De regering verkondigt hierover dat het haar hoop is dat het op een dag niet meer als belangrijk wordt aanzien tot welke kaste iemand behoort.  Sociologe Radhika Chopra waarschuwt echter dat de premie een simplistisch voorstel is, dat het taboe niet zal opheffen.  Het kastensysteem is immers eeuwenoud, ook al gaan mensen de afgelopen decennia algemeen wat losser om met de verboden en geboden die eraan gekoppeld zijn.

Andere maatregelen zoals beter onderwijs voor dalits zijn dan ook broodnodig. De regering geeft zelf aan dat ze een scholingsgraad van honderd procent nastreeft.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: