Geweld op moslima zonder hoofddoek

6 10 2006

De jonge vrouw met Marokkaanse roots die het begin september aandurfde de bemoeizuchtige allochtone jongeren op het Kiel in Antwerpen lik op stuk te geven en daarvoor werd afgeranseld, draagt onze sympathie weg.

Het is triestig gesteld als de persoonlijke vrijheid het moet afleggen tegen een sociale controle over zaken die eigenlijk een eigen keuze betreffen, en waarmee niemand schade wordt berokkend.  Het illustreert hoezeer sommige aanhangers van een levensbeschouwing of leden van een gemeenschap anderen hun zienswijze willen opleggen, ten koste van de waardigheid van het individu.

Het incident in Hoboken zwol aan tot een heuse rel toen de politie ter plaatse kwam. De jongeren waren respectloos en de aanvaller ontkende zijn betrokkenheid in alle talen.

Sven Lommaert, woordvoerder van de Antwerpse politie zegt dat beledigingen, bedreigingen en geweld tegenover moslima’s binnen de moslimgemeenschap zeker niet afnemen.

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding spreekt echter niet over een stijging, hoewel de onverdraagzaamheid bij sommige mensen er vingerdik op ligt.   Het Steunpunt voor Allochtone Meisjes en Vrouwen zegt dat “jongeren op een anderen manier moeten leren communiceren dan via een radicalisering van de geloofsbeleving.”


Acties

Information

Plaats een reactie