Gemeentes willen scholen verzelfstandigen

6 10 2006

Om de roep naar verzelfstandiging van het gemeentelijk en stedelijk onderwijs, die onder meer door CD&V enkele weken geleden nog gelanceerd werd, te counteren, komt OVSG, met een voorstel: scholengemeenschappen zouden grotendeels eigen baas kunnen worden.

Volgens OVSG, het Onderwijssecretariaat Van Steden en Gemeenten, hebben gemeentes drie opties. Ofwel blijft alles bij het oude, iets wat OVSG vooral in kleine gemeentes ziet gebeuren, ofwel wordt er gekozen voor de verzelfstandiging van het gemeentelijk onderwijs in de vorm van een agentschap, genre Antwerpen. Ofwel, en dat is de nieuwe optie, kiezen steden en gemeenten ervoor om de scholengemeenschap om te vormen tot een rechtspersoon en bevoegdheden, zoals het personeelsbeleid, over te hevelen. De nieuwe entiteiten zullen ‘onderwijsverenigingen’ heten.

De verzelfstandiging van de scholen was altijd een pijnlijk punt voor OVSG. “We zijn absoluut tegen het afstoten van ons onderwijs”, aldus OVSG-directeur Patrick Delbaere, “maar sinds de oprichting van de scholengemeenschappen in het basisonderwijs blijkt dat zij ook steeds meer zelf beleidsbeslissingen willen nemen.”

In totaal zijn er in het basisonderwijs, waar OVSG het sterkst vertegenwoordigd is, 93 scholengemeenschappen met 535 scholen. In meer dan 62 procent van de gevallen gaat het om scholengemeenschappen waar meerdere schoolbesturen in betrokken zijn. Aangezien schoolbesturen binnen OVSG bijna altijd gemeentebesturen zijn, gaat het in feite om samenwerkingen over de gemeentegrenzen heen.

“De onderwijsverenigingen zullen dan ook intercommunales zijn”, legt Delbaere uit. “Bedoeling is dat gemeentes een dotatie geven aan de verenigingen die dan zelf voor stukken van het beleid zullen instaan. De eindverantwoordelijkheid blijft wel bij de steden en gemeenten liggen.”

De onderwijsverenigingen zouden zowel in Vlaanderen als Brussel opgericht kunnen worden en de mogelijkheid van netoverschrijdende samenwerking wordt opengehouden. Momenteel wordt er in samenspraak met het kabinet onderwijs een ontwerptekst afgewerkt. Die zou moeten uitmonden in een decreet.

Bron: ‘Gemeentelijk onderwijs wil scholengemeenschappen verzelfstandigen’ door Kim Herbots in De Morgen van 20/9/06

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: