Nood aan uitbreiding euthanasiewet

5 10 2006

De euthanasiewet van 28 februari 2002 is een goede maar onvolledige wet. Daarom ijveren wij voor de uitbreiding van de bestaande wet met betrekking tot vijf punten. Op woensdag 1 november organiseren humanistische verenigingen een fakkeltocht in Gent.

1° Door hun ondraaglijk lijden kunnen kinderen en minderjarigen een grote mate van maturiteit ontwikkelen, waardoor zij zelf in staat zijn te oordelen over hun situatie. Euthanasie bij minderjarigen is een noodzakelijke aanvulling van de bestaande wet.

2° Via de wilsverklaring kan iemand nu aangeven later euthanasie te willen maar de wet stipuleert dat de patiënt dan “niet meer bij bewustzijn” mag zijn. Geen euthanasie dus voor patiënten die wel wilsonbekwaam geworden zijn maar niet comateus. Een uitbreiding naar dementerenden en patiënten met een blijvende hersenaandoening is noodzakelijk.

3° Momenteel moet elke wilsverklaring om de vijf jaar worden vernieuwd. Dit betekent dat als iemand net buiten die termijn van vijf jaar buiten bewustzijn valt, hij/zij de facto geen geldige wilsverklaring heeft. De oplossing: een onbeperkte, blijvend geldende wilsverklaring.

4° Zelfdoding is niet strafbaar en ook niet de hulp die daarbij geboden wordt. Toch bestaat de mogelijkheid dat een arts die deze hulp biedt, zou worden vervolgd wegens ‘schuldig verzuim’. Om dit te vermijden en om tegemoet te komen aan patiënten die hun arts niet willen belasten met een levensbeëindigende handeling, dient hulp bij zelfdoding bij wet geregeld te worden.

5° De doorverwijsplicht voor de arts: geen enkele arts is verplicht om in te gaan op een verzoek om euthanasie. Toch bepaalt de wet dat hij dat duidelijk en tijdig aan de patiënt moet meedelen. Om de continuïteit van het verzoek te waarborgen, pleiten we voor een doorverwijsplicht voor artsen die euthanasie weigeren.

Naast de uitbreiding van de euthanasiewet eisen we ook een substantiële verhoging van de financiële middelen voor de palliatieve zorg. We verwerpen de tegenstelling tussen euthanasie en palliatieve zorg, als zou het hier gaan om een of/of- verhaal. Vanuit de zorg gedacht en vanuit de bekommernis om een menswaardig levenseinde, blijven beide complementair.

Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging
Vermeylenfonds
Humanistische Jongeren
Vrijzinnig Centrum Geuzenhuis
Recht op Waardig Sterven

Download de flyer

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: