Hoger onderwijs anders gefinancierd

26 07 2006

De financiering van de Vlaamse universiteiten en hogescholen wordt vanaf 2008 op een nieuwe leest geschoeid. De Vlaamse regering heeft onderwijsminister Frank Vandenbroucke (sp.a) haar fiat gegeven voor zijn hervormingsplannen.

Het nieuwe model vertoont enkele aanpassingen ten opzichte van de oorspronkelijke conceptnota van oktober vorig jaar. Met de financiering van het hoger onderwijs is 1,2 miljard euro gemoeid. Investeringen in kwaliteitsvol onderwijs en een sterke doelmatigheid staan centraal.

Er wordt voorzien in een uniform systeem voor de financiering van professionele bachelors en opleidingen aan universiteit en hogeschool. Voor elke groep is een deelbudget uitgetrokken dat uit een vaste sokkel en een variabel gedeelte bestaat. De universitaire opleidingen krijgen er een onderzoeksluik bij dat eveneens uit een vast en een variabel deel bestaat.

Voor de vaste sokkel van het onderwijsluik is 100 miljoen euro beschikbaar. De middelen worden verdeeld op basis van het aantal studiepunten dat aan de instelling wordt gevolgd. Instellingen met minder dan 90.000 studiepunten krijgen geen sokkel, maar kunnen in een ‘economische unie’ de krachten bundelen met andere instellingen.

Het variabele deel van het onderwijsluik is gebaseerd op het aantal bachelor- en masterstudenten in een instelling. Eerst wilde Vandenbroucke op basis van het aantal behaalde diploma’s financieren. De minister zag echter in dat zo’n systeem voor eerstejaars niet haalbaar was, zodat de financiering voor de eerste zestig studiepunten nu op basis van het aantal inschrijvingen gebeurt.

Beursstudenten en studenten met een handicap wegen zwaarder door. De instellingen krijgen dertig studiepunten extra per behaald diploma. Om hen aan te sporen betere resultaten te boeken met startende studenten, komt er een aanmoedigingsfonds. Daar zal in 2008 3 miljoen euro inzitten. Vanaf 2009 wordt dat 6 miljoen.

De minister legt ook verantwoordelijkheid bij de studenten. Bij de start van hun opleiding krijgen ze een leerkrediet van 140 studiepunten. Bij inschrijving wordt het aantal opgenomen studiepunten van dat krediet afgetrokken. Verworven studiepunten komen er weer bij. Wie er bij herhaling niets van bakt, belandt op nul. Met deze studenten wordt bij de financiering geen rekening gehouden.

De middelen in het nieuwe financieringsmodel zullen tussen 2007 en 2010 met ongeveer 34 miljoen euro toenemen.

Bron: ‘Vlaamse regering keurt nieuwe financiering hoger onderwijs goed’ (Belga) in De Morgen van 15/7/06

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: