Uithuwelijking als sociale oplossing

17 07 2006

We zouden denken dat een jarenlang contact met andere gebruiken, er bij mensen uit culturen waarin uithuwelijking de normaalste zaak is, misschien voor zorgt dat ze het gegeven al eens anders bekijken. Niets blijkt echter minder waar: de huidige Marokkaanse of Turkse ouders huwen hun kinderen nog graag uit, vooral om een einde te maken aan ‘sociale onaangepastheid’! Maar zijn ze er zelf wel zo gelukkig mee?

Met haar uitspraak doet de Turkse psychologe en hulpverleenster Sultan Bali, alleszins menig wenkbrauw fronsen. Toch is het niet haar bedoeling om te culpabiliseren. Wat dan wel?

Betrokken ouders moeten toegeven dat ze ondersteuning nodig hebben en dat ze deze niet krijgen. De autochtone bevolking dient ook begrip op te brengen voor de ouders: ze zijn vaak nauwelijks vertrouwd met de moderne problemen van de grootstad, met drugs en met criminaliteit. Ze kunnen de opvoeding van hun kinderen dikwijls niet alleen aan en hanteren meestal ook een foute aanpak.

Zo denken ze bijvoorbeeld vaak dat een (migratie)huwelijk hun dochter of zoon tot de nodige verantwoordelijkheidszin zal brengen.

Opvallend is dat Bali zegt dat een aantal fenomenen voor deze allochtone gemeenschappen relatief nieuw zijn: puberende meisjes kenden ze er vroeger bijvoorbeeld niet, omdat jonge vrouwen de kans en de tijd er niet toe hadden. Met als gevolg dat ouders nu veel sterker met allerhande vragen, (bijvoorbeeld rond drugs en seksualiteit) geconfronteerd worden, maar het zelf ook helemaal niet weten.

Bali pleit er voor in sommige gevallen te kiezen voor een disciplinaire aanpak: legerdienst bij jonge Turkse mannen bijvoorbeeld.

Maar er is dus ook duidelijk werk aan de winkel met het informeren en sensibiliseren van ouders en jongeren. Samen met het Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen werd al een eerste initiatief gelanceerd: folders over huwelijk en vakantie moeten potentiële uithuwelijkskandidaten wegwijs maken zodat ze zich beter kunnen beschermen tegen een ongewenst huwelijk.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: