Rituelen met een bittere smaak

17 07 2006

Rituelen zijn ontegensprekelijk een belangrijk menselijk gedrag en erfgoed, maar bij sommige praktijken rijzen ernstige vragen. Zo kennen sommige Zuid-Afrikaanse groepen een initiatieritueel waarbij jongens zich moeten bewijzen door een korte verbanning in de woestijn, zonder eten, tot een goed einde te brengen.  Samen met de besnijdenis maakt dat van een jongen een man, zo stelt het lokale geloof.

Af en toe overlijden er echter jongens van uitputting en verhongering.  Anderen sterven aan een slecht uitgevoerde besnijdenis. Op de West- en Oost-Kaap zijn ook illegale initiatiescholen ontdekt, en malafide chirurgen en genezers pikken graag een graantje mee van het goed ingebakken gebruik.

Het lokale South African Press Association kant zich tegen de rituelen, die nauwelijks menselijk zijn. De jongeren kunnen echter maar moeilijk aan het gebruik ontsnappen, omdat het hen een levenslange status van “jongen” te zijn, oplevert. De overheid durft intussen niet grondig in te grijpen, maar wil wel de infrastructuur leveren om besnijdenissen op een erkende en veilige manier te laten verlopen.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: