Vlaamse regering keurt vernieuwde lerarenopleiding goed

12 07 2006

Meer ruimte voor stages, inhoudelijke verdieping en begeleiding voor beginnende leraren zijn de blikvangers in de hervormde lerarenopleiding die de Vlaamse regering heeft goedgekeurd. ‘Goede leraren opleiden is de sleutel tot goed onderwijs’, zegt minister Vandenbroucke (sp.a).

“Het huidige aanbod in de lerarenopleiding is te versnipperd en er is te veel verschil in kwaliteit”, vindt Frank Vandenbroucke. Dat moet veranderen. De hervorming van de lerarenopleiding zit al een tijdje in de pijplijn. Na overleg met de onderwijswereld heeft de regering de plannen goedgekeurd. Het is nu aan het Vlaams Parlement om ze definitief groen licht te geven. Bedoeling is dat de opleidingen tegen september 2007 volledig hervormd zijn. De regering trekt er 15,3 miljoen euro voor uit.

Een eerste uitgangspunt is dat leraren met meer praktijkervaring in het beroep moeten stappen dan vandaag het geval is. Daarom worden stages in alle opleidingen veel belangrijker. Behalve op de opbouw van praktijkervaring hamert Vandenbroucke vooral op de inhoudelijke verbetering van de opleidingen. Dat moet meer diepgang mogelijk maken en ruimte scheppen voor nieuwe aandachtspunten. Basisvaardigheden als taal en de omgang met andere culturen worden belangrijker.

Wie in het onderwijs stapt, krijgt voortaan ook een jaar lang begeleiding van een ervaren leerkracht. Mensen die uit een andere job naar het onderwijs willen, kunnen onder begeleiding voor de klas gaan staan en gaandeweg hun diploma halen. “Ze verdienen dan wel minder, maar kunnen de job leren op de werkplek”, zegt Vandenbroucke. De minister rekent ten slotte op meer samenwerking tussen de scholen die de lerarenopleiding aanbieden.

“Men zal in de toekomst een specifieke lerarenopleiding kunnen volgen aan de universiteit, de hogeschool of in een centrum voor volwassenenonderwijs. Maar aangezien het om volledig gelijkwaardige opleidingen gaat, is samenwerking noodzakelijk”, vindt de Vlaams minister van Onderwijs. ‘Leraren moeten met meer praktijkervaring in het beroep stappen’

Bron: Vrij naar ‘Meer inhoud en extra stages in vernieuwde lerarenopleiding’ door Gorik Van Holen in De Morgen van 1/7/06

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: